Richard rood hr2 logo veranda specialist 15 06 2022 4 scaled

Zo houd je jouw veranda of overkapping in topconditie

Om ervoor te zorgen dat je veranda er het hele jaar door mooi uitziet en in topconditie blijft, is regelmatig onderhoud essentieel. Je vraagt je misschien af: “Nog een ruimte om schoon te maken?” Maar als je zo lang mogelijk van je veranda of tuinkamer wilt genieten, ontkom je er niet aan. Hier zijn enkele handige tips om jouw buitenruimte goed te onderhouden.

Douglas hout impregneren 

Douglas hout is een populaire keuze voor veranda’s en overkappingen vanwege zijn robuustheid en natuurlijke uitstraling. Echter, dit type hout kan na verloop van tijd vergrijzen door blootstelling aan zonlicht en weersomstandigheden. Wil je de prachtige, warme gele tint van nieuw Douglas hout behouden? Dan is het verstandig om het hout direct te impregneren. Door dit vanaf het begin te doen, voorkom je niet alleen dat het hout gaat vergrijzen, maar bescherm je het ook tegen vocht en schimmel.

Kies voor een product dat water- en olieafstotend is, onzichtbaar, 100% ademend en een UV-filter bevat. Hierdoor biedt het langdurige bescherming tegen invloeden van buitenaf. En niet onbelangrijk: vocht zal niet in het materiaal trekken, waardoor het hout veel langer mooi blijft. op de capaciteit en het bereik, zodat je hele buitenruimte verwarmd wordt.

Richard rood hr2 logo veranda specialist 15 06 2022 10

Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen

Bij het schoonmaken van je veranda is het belangrijk om te kiezen voor milde en veilige schoonmaakmiddelen. Agressieve chemicaliën kunnen de materialen aantasten en de levensduur verkorten. Kies in plaats daarvan voor ecologische of natuurlijke schoonmaakmiddelen die effectief zijn zonder schadelijk te zijn voor het milieu of je overkapping.

Dak schoonmaken

Een van de belangrijkste onderhoudstaken, en iets wat juist veel mensen vergeten, is het schoonmaken van het dak van je buitenruimte. Dit kun je het beste één keer per seizoen doen. Tijdens de herfst kunnen bladeren zich ophopen op het dak, wat kan leiden tot verstoppingen in de regenpijp. Zorg ervoor dat je deze bladeren regelmatig verwijdert, zodat het regenwater vrij kan afvloeien en je problemen met wateroverlast voorkomt. En als je dan toch op het dak staat, vergeet dan niet om ook even je dakgoot te checken! 

Richard rood hr2 logo uvs uw veranda specialist 07 06 2024 09040

Gebruik geen hogedrukreiniger

Hoewel het misschien verleidelijk is om een hogedrukreiniger te gebruiken voor een snelle en grondige reiniging, is dit meestal geen goed idee. De hoge druk kan beschadigingen aan de materialen van je tuinhuis veroorzaken. Kies liever voor een zachte borstel of een tuinslang met een sproeikop voor een veilige en effectieve reiniging.

Ramen lappen

Schoon en helder glas laat meer licht binnen en zorgt voor een frisse uitstraling. Maak het een gewoonte om de ramen van je tuinkamer regelmatig te lappen. Dit helpt niet alleen om een mooie uitstraling te behouden, maar voorkomt ook dat vuil en aanslag zich ophopen, wat op termijn moeilijker te reinigen kan zijn.

Richard rood hr2 logo uw veranda specialist 07 07 2023 2

Onderhoud je meubilair 

Of je nou alleen een houten eettafel met stoelen in je veranda hebt staan of een volledig bankstel met kussens en dekens, ook je meubilair heeft onderhoud nodig. Controleer regelmatig op roest of slijtage en reinig ze waar nodig. Houten meubels hebben vaak baat bij een jaarlijkse beits- of lakbeurt om ze te beschermen tegen de seizoenen. Voor metalen meubels kan een nieuwe laag verf helpen om roestvorming te voorkomen. En vergeet niet om in de herfst en winter de kussens en dekens naar binnen te halen om schimmelvorming te voorkomen! Zo geniet jij zo lang mogelijk van je extra zitruimte! 

Richard rood hr2 logo uw veranda specialist 26 05 2023 02797

Met deze eenvoudige tips kun je ervoor zorgen dat jouw buitenruimte in topconditie blijft. Door regelmatig onderhoud uit te voeren, geniet je niet alleen van een mooie veranda, maar verleng je ook de levensduur. Neem de tijd om deze taken uit te voeren en maak van jouw veranda een fijne plek om te ontspannen, ongeacht het seizoen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie